Tuesday, January 20, 2009

400 Ribu Bakal Ketiadaan Perkerjaan

Seramai 45,000 pekerja sektor pembuatan di seluruh negara terpaksa 'diberhentikan' sementara menjelang Tahun Baru Cina, minggu depan kerana kebanyakan kilang menutup operasi sehingga tiga minggu bagi mengurangkan kos akibat krisis ekonomi global. Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr S Subramaniam, berkata pengusaha kilang berkenaan mengambil tindakan itu kerana kurang menerima tempahan.

Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) menjangkakan 200,000 pekerja di negara ini terpaksa diberhentikan berikutan merudumnya ekonomi global berbanding 85,000 pekerja sewaktu kemelesetan ekonomi 1998. Menurut MEF yang dianggotai 4,500 majikan itu, kemelesetan ekonomi global 1998 hanya membabitkan peringkat Asia berbanding krisis semasa yang lebih meluas kesannya.

Ramai berpendapat tempoh 6 bulan kehadapan ini tempoh yang kelam kepada ramai pekerja-pekerja di seluruh negara. Persoalannya kepada siapakah tempat mereka mengadu. Apakah peranaan kerajaan untuk membantu mereka. Jika mereka tidak dibantu maka masalah sosial akan menjadi lebih serius. Antara cadangan-cadangan jangka pendek bagi mengatasi pembuangan pekerja adalah :

1. Kerajaan memberi elaun RM1000 sebulan untuk tempoh 6 bulan selepas kehilangan pekerjaan. Ini merupakan sumbangan daripada pihak kerajaan sementara mendapat pekerjaan baru.

2. Pihak bank memberi kelonggaran dalam tempoh masa 6 bulan kepada peminjam-peminjam yang kehilangan pekerjaan.

3. Kerajaan perlu menyediakan khidmat rundingan untuk mereka yang dibuang kerja mencari altentif keluar daripada masalah yang dihadapi.


Suhaizan Bin Kaiat
Ketua Penerangan
Dewan Pemuda PAS Pusat

0 comments: