Sunday, January 4, 2009

Hasil Perjuangan Pusat Aduan Rakyat (PAR) Kempas

Isu Pertama : Sampah di Bukit Kempas

Sejak 2002 - 2008 dihujung Bukit Kempas dijadikan tempat pengumpulan sampah. 5 kali laporan penduduk telah dibuat kepada pihak Majlis Perbandaran Johor Baharu. Malangnya tidak dilayan. Pusat Aduan Rakyat (PAR) Kempas dipanggil oleh penduduk. PAR Kempas telah bertindak dengan memanggil sidang akhbar dan memasukkan soalan dalam sidang dewan undangan negeri Johor. Akhirnya Al-Hamdulillah pihak terbabit telah menghentikan operasi pengumpulan & pembuangan sampah. Mereka telah menambah dengan tanah merah. Penduduk sudah rasa selesa.
Bukit Kempas Dulu : Sampah dikumpul kemudian dibakar oleh pihak tidak bertanggungjawabBukit Kempas Sekarang : Operasi pengumpulan dan pembakaran sampah telah berhenti. Tanah merah telah dikambus.

Isu Kedua: Longkang Di Taman Cempaka


Jawatankuasa Bertindak Rumah Pangsa Taman Cempaka yang di tubuhkan bawah PAR Kempas telah membuat kenyataan akhbar berhubung dengan masalah di rumah pangsa mereka. PAR Kempas telah mengajukan soalan dalam sidang DUN berhubung masalah mereka. Akhirnya Alhamdulillah mereka telah memperolehi sebahagian daripadanya. Antaranya adalah longkang dihadapan Taman Cempaka yang pecah dan dipenuhi rumput telah pun dibaiki.


Dulu : Longkang di hadapan Taman Cempaka yang pecah dan dipenuhi rumput.
Sekarang : Longkang telah dibaiki

Laporan oleh :
Suhaizan Kaiat
Penyelia
Pusat Aduan Rakyat Zon Kempas

0 comments: