Monday, July 25, 2011

SPR Mengaku Ada Pengundi Hantu

Kenyataan Media

Dewan Pemuda PAS Pusat

25hb Julai 2011

SPR Mengaku Ada Pengundi Hantu

Setelah 16 hari selepas Himpunan Bersih 2 maka akhirnya Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Bin Wan Omar telah mengaku bahawa terdapatnya klon kepada kad pengenalan pengundi yang terdapat dalam daftar pemilih sah yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya(SPR). Secara tidak langsung Datuk Wan Ahmad telah mengaku bahawa pengundi hantu benar-benar wujud dalam daftar pemilih SPR yang sah. Kenyataan beliau telah dikeluarkan oleh The Star bertarikh 24hb Julai 2011 di bawah tajuk EC: Help us purge ‘clones’ from electoral roll”. Datuk Wan Ahmad pula meminta parti politik dan Individu tertentu tampil memberi maklumat kepada SPR untuk membersihkan daftar pemilih. Ini merupakan kenyataan “U Turn” SPR mengenai pengundi hantu yang selama ini tidak pernah diakui malah menuduh Pakatan Rakyat(PR) mengada-adakan cerita untuk melunturkan kayakinan rakyat kepadanya. Pembersihan daftar pemilih adalah termasuk dalam tuntutan Bersih 2.0. Pengakuan SPR ini merupakan suatu kejayaan kepada Bersih 2.

PengakuanSPR ini adalah berdasarkan kepada data yang saya telah keluarkan pada khamis 21hb Julai 2011 bahawa Mariam Binti Su memiliki dua kad pengenalan berbeza iaitu 720616025472 dan 720610025738 tetapi mempunyai satu nombor kad pengenalan lama yang sama iaitu A2278510. Beliau memiliki dua hak mengundi di Dun Kuala Ketil, Parlimen Baling. Murugan A/L Subramaniam pula dilahirkan pada 02hb Oktober 1973 dan memiliki nombor kad pengenalan lama A2909056. Dua identiti Murugan A/L Subramaniam memiliki tarikh lahir, nombor kad pengenalan lama, jantina, lokaliti, daerah mengundi, Dun, Parlimen dan Negeri yang sama. Hanya 4 digit terakhir kad pengenalan iaitu 5201 dan 5877 yang membezakan identiti Murugan A/L Subramaniam. No kad pengenalan pertama Murugan A/L Subramaniam adalah 731002025877 dan kad pengenalan kedua adalah 731002025201. Sesiapa sahaja boleh menyemak melalui laman web SPR http://daftarj.spr.gov.my/NEWDAFTARJ/DaftarjBM.aspx.

Kes Mariam Binti Su dan Murugan A/L Subramaniam telah membuktikan dua kesalahan besar yang dilakukan oleh JPN dan SPR iaitu pertamanya Jabatan Pendaftaran Negara(JPN) telah mengeluarkan satu kad pengenalan lama dimiliki oleh dua identiti. Keduanya SPR telah membenarkan seorang pemilih memiliki hak mengundi lebih daripada sekali. Ini telah bertentangan dengan Perkara 119(1) Perlembagaan Malaysia yang menyatakan “tiada sesiapa pun boleh mengundi dalam pilihanraya yang itu juga, dalam lebih daripada satu bahagian pilihanraya”. Standard Operation Procedure(SOP) bagi kedua-dua jabatan Kerajaan ini perlu dikaji semula. Sistem komputer JPN dan SPR telah menggunakan SOP yang salah. Salah satu prinsip kepada konsep pengkalan data(database) sistem komputer adalah tidak dibenarkan pertindanan identifier kad pengenalan lama atau baru. Tetapi JPN telah membenarkan pertindanan kad pengenalan lama dan SPR pula menerima data yang salah tersebut untuk didaftarkan sebagai pemilih yang sah. Inilah bukti kesalahan SPR dan JPN. Mana-mana pihak berhak untuk membuat laporan polis berhubung kecuaian (negligent) yang dilakukan oleh JPN dan SPR.

Walaupun bukti-bukti telah menunjukkan bahawa terdapat data bertindan yang telah dimasukkan dalam daftar pemilih yang sah tetapi malangnya SPR tiada hak dengan mudah untuk membatalkannya. Ia terpaksa melalui proses yang rumit untuk membatalkannya. Ini kerana seksyen 14, Peraturan-peraturan Pilihan Raya(Perjalanan Pilihan Raya) 1981 telah manyatakan bahawa “ Daftar pemilih yang pada masa ini berkuat kuasa hendaklah menjadi keterangan prima facis bagi maksud menentukan sama ada seseorang berhak atau tidak berhak untuk mengundi dalam sesuatu pilihanraya dalam mana-mana bahagian pilihan raya”. Jika pilihanraya di adakan pada waktu terdekat maka pilihanraya umum ke-13 akan menggunakan daftar pemilih yang diragui. Mana-mana parti yang menang dalam pilihanraya ke-13 tetapi mempunyai data-data pemilih yang meragukan mungkin boleh dibatalkan kemenangannya. Ini merupakan sesuatu yang serius bakal akan berlaku. Oleh itu Pemuda PAS mendesak agar ditubuhkan suatu Suruhanjaya Diraja mengkaji sistem perjalanan pilihanraya dalam negara kita yang dilihat bermasalah.

SUHAIZAN BIN KAIAT

PENGERUSI PEMULIHAN DEMOKRASI DAN MOBILISASI, PEMUDA PAS PUSAT.

KETUA PEMUDA PAS NEGERI JOHOR.

Rujukkan :

EC: Help us purge ‘clones’ from electoral roll

By SIRA HABIBU
sira@thestar.com.my

PETALING JAYA: The Election Commission is calling on political parties and individuals to help purge the “clones” from the electoral roll.

EC deputy chairman Datuk Wan Ahmad Wan Omar said the commission appreciated feedback from all quarters in cleaning up the electoral roll.

“We have never denied the existence of clones,” he told The Staryesterday.

“That is why we have persistently asked voters to come forward and check their registration.

“The political parties should be aware of the irregularities as they are doing the checking on the ground at their respective localities.

“The EC, political parties and registered voters should work together to clean the electoral roll,” he added.

Wan Ahmad was commenting on questions raised by Johor PAS Youth chief Suhaizan Kaiat over the alleged discrepancies that had surfaced in the electoral roll.

Suhaizan wanted to know why there were double registrations for voters named Mariam Su and S. Murugan from Baling, Kedah, with different MyKad numbers.

He also questioned why a Malay voter and a Chinese voter in Kuala Nerang, also in Kedah, shared the same old seven-digit identity card number.

On purging the electoral roll of dead voters, Wan Ahmad said the EC could not remove the names without certification from the National Registration Department.

“The department would not make the necessary update in its system if the next-of-kin of the deceased did not notify them and provide the police burial permit,” he said.

“And the EC relies completely on the NRD for verification of death.”

6 comments:

Ahli PAS Johor said...

As Salam YB Suhaizan,
Kawasan anta dah ready ke?
Baca lanjut link ini
http://www.malaysiatimes.my/2011/09/20/kempen-pilihanraya-2/

Ahli PAS Johor said...

Maklumat tambahan untuk YB Suhaizan di link ini : http://www.malaysiatimes.my/2011/09/21/kempen-pilihanraya-3/

Ahli PAS Johor said...

As Salam YB Zuhaizan seperti sebelum ini saya sertakan link baik untuk renungan dan tindakan
http://www.malaysiatimes.my/2011/09/22/kempen-pilihanraya-4/

Ahli PAS Johor said...

As Salam YB Zuhaizan ini satu panduan. Bukan tujuan saya nak mengajar cuma nak berpesan-pesan.
http://www.malaysiatimes.my/2011/09/24/kempen-politik-5/

Unknown said...

blog mana yang aktif saya nak linkkan di blog saya.

Anonymous said...

UT/UT/UT/UT/UT/UT/UT/UT/UT/UT