Wednesday, February 23, 2011

Pertemuan Peminjam PTPTN & MARA
Kenyataan Media

Dewan Pemuda PAS Pusat

23 hb Februari 2011

Pemuda PAS Pusat amat perihatin dengan nasib 1.7 juta peminjam PTPTN(Perbadanan Tabung Pendidikan Nasional) yang mengalamai masalah pembayaran balik pinjaman mereka akibat daripada masalah kemelesetan ekonomi negara. Terdapat 191,262 orang peminjam yang tidak mampu membuat bayaran balik pinjaman. Mereka dalam keadaan tertekan kerana mereka tidak mampu membuat bayaran. Faktor utama adalah kerana tidak mempunyai pekerjaan yang tetap dan kos hidup yang meningkat setiap tahun khususnya di bandar.

PTPTN telah membelanjakan sebanyak RM 37 bilion sejak 13 tahun yang lalu. PTPTN telah mengenakan caj perkhidmatan sebanyak 4% . Ini amat membebankan peminjam. Jumlah pinjaman mereka meningkat setiap tahun jika mereka tidak membuat pembayaran. Mereka juga tidak dibenarkan pergi ke luar negara jika tidak membuat pembayaran yang ditetapkan oleh PTPTN. Sebahagian mereka menghadapi kesukaran untuk mendapat pinjaman lain khususnya pinjaman perniagaan.

Pihak PTPTN pula sedang berusaha untuk membuat pindaan terhadap akta PTPTN yang berkemungkinan pada sidang parlimen akan datang bagi mengetatkan lagi kawalan pembayaran balik pinjaman. Tindakan ini sudah semestinya akan memberikan lebih tekanan kepada mereka.

Dalam masa yang sama peminjam-peminjam MARA juga menghadapi masalah untuk membuat bayaran balik jumlah pinjaman yang terlalu besar sehingga RM80 ribu. Dalam usia mereka yang masih muda mereka telah dibebankan dengan hutang yang banyak. Hidup mereka menjadi tidak tenteram dengan hutang tersebut.

Pemuda PAS Pusat merasa bertanggungjawab untuk mendengar rintihan daripada mereka. Sehubungan itu Dewan Pemuda PAS Pusat menyediakan ruang untuk mereka meluahkan perasaan dalam Program Pertemuan Peminjam PTPTN dan MARA pada hari sabtu 26hb Februari 2011 jam 2 petang di Dewan Semantan Perdana, Hotel Sri Malaysia, Temerloh , Pahang. Ahli-ahli Parlimen Pakatan Rakyat(PR) akan turut sama mendengar rintihan mereka. Semua pandang mereka akan dirumuskan dalam persidangan meja bulat dan akan diserahkan kepada pihak kerajaan dalam sidang parlimen akan datang. Semua peminjam PTPTN dan MARA di jemput hadir.

SUHAIZAN BIN KAYAT

KETUA PENERANGAN

DEWAN PEMUDA PAS PUSAT


2 comments:

Anonymous said...

perkara begini adalah tidak adil bagi mereka yang membayar balik pinjaman setiap bulan.

Suhaizan Bin Kaiat said...

Bagi mereka yg telah bayar sebelum ini dan jika mereka layak untuk dpt potongan atau biasiswa maka duit tersebut perlu di pulangkan kpd mereka.